Apple Watch – äntligen här!

Äntligen är nu Apple Watch här! Som jag har längtat att få testa denna pryl!

Jag har nu haft den i min ägo i snart i ett dygn. 20 timmar närmare bestämt. ”Tänket” kring själva navigeringen i klockan påminner mycket om Google Glass med en typ av timeline och att man sveper fram och tillbaka mellan olika sidor. Däremot så har Apple Watch inte en kronologisk timeline som vad Google Glass har.

Att lära sig använda Apple Watch var inte särskilt svårt. Det gällde bara att till en första början lära sig var olika funktioner går att hitta. IDG:s reporter Erik Costoulas beskriver i sin artikel i MacWorld Test: Apple Watch – fem dagar med Apples smarta klocka hur han till en början blev helt förvirrad. Här kanske jag har en stor fördel eftersom jag är mycket van med den här typen av navigering med Google Glass. Det tog endast en relativt liten stund innan jag kände mig säker på hur jag skulle navigera. När jag själv började använda Google Glass så fick jag naturligtvis träna på att använda tekniken eftersom det är ett helt annat tänk än vad det är med smarta telefoner. Den största skillnaden är den sömlösa integreringen av appar. Här>> kan du läsa ett blogginlägg på Umeå universitets forskarblogg där jag beskriver skillnaden mellan smarta glasögon och smarta telefoner och användningen av appar till dessa enheter.

Lite längre fram i tiden när jag har använt denna smarta klocka ett tag tänkte jag här på denna blogg göra en jämförelse mellan att använda smarta glasögon av typen Google Glass och smarta klockor av typen Apples Watch.

Erfarenheter efter de första 20 timmar med Apple Watch:

  • Navigeringen påminner mycket om den som finns i Google Glass med en sömlös integrering av appar
  • Kort och gott kan jag säga att det känns som att bära sin smartphone på armen vilket är mycket bekvämt 🙂
  • Apple Watch kopplas ihop med en telefon precis som med Google Glass
  • Det första intrycket är att smarta klockor är riktade mot en betydligt mer personlig användning, d.v.s. ersätter till viss del användningen av iPhone med notifikationer från Twitter, Facebook m.m. Google Glass används naturligtvis också till den personliga användningen av tekniken, men det finns även andra möjliga funktionaliteter som inte enbart är kopplade till den personliga användningen
  • En fördel som jag redan nu kan se med Apple Watch, när det exempelvis kommer en notifikation med ett ”pling” eller en vibration på armen, är att det mycket snabbt med endast ett ögonkast på handleden går att avgöra om det är något viktigt som kräver en omedelbar åtgärd (exempelvis att svara) eller om det kan vänta en stund. Nu behöver jag inte plocka fram telefonen ur fickan när det kommer en notifikation av något slag.
  • Appen Hälsa till iPhone är integrerad med Apple Watch och denna smarta klocka skickar en påminnelse (pling eller “durr” på handleden) när det är dags att röra på sig lite eller ställa sig upp minst 1 minut när man suttit för länge framför datorn (vilket jag hittills lyder blint!). Denna lilla enkla påminnelse kanske kan förändra ett beteende och få exempelvis en att inte glömma bort att det faktiskt inte är så särskilt nyttigt att sitta stilla flera timmar i sträck och jobba intensivt även om man arbetar med att skriva en vetenskaplig artikel
  • En skillnad mellan Apple Watch och Google Glass är att det inte är riktigt lika lätt att använda båda händerna till annat samtidigt som man använder tekniken
  • En sak som skiljer sig markant åt mellan dessa enheter är att det går att ha på sig klockan på armen utan att bli utstirrad och väcka reaktioner som nyfikenhet såväl som avsky hos andra människor. Att bära teknik på armen är definitivt inte lika uppseendeväckande som att bära tekniken i ansiktet, även om funktionalitet och vad man kan använda tekniken till är likartad. Det är som jag brukar säga i mina föreläsningar; det händer något med vår identitet när vi sätter tekniken i ansiktet som i sin tur väcker starka känslor hos andra människor på ett eller annat sätt.
  • Röststyrningen och språkstödet fungerar väl på Apple Watch och påminner till viss del om hur det fungerar med Google Glass. Här är det främst användningen och röststyrningen av Siri som fungerar likartat, som exempelvis att skicka röstmeddelanden eller ställa en timer. Ringa fungerar också hyfsat även om det låter lite ”burkigt”, men det är inget som stör.

IMG_4660 (1)

1 thought on “Apple Watch – äntligen här!

  1. Pingback: Free Piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *