Studiebesök på neuroröntgen

Häromdagen hade jag förmånen att få besöka neuroröntgen här i Umeå. Jonas Bergdahl visade mig hur han jobbar i vardagen. En fantastisk upplevelse att se hur det går till och att få beskrivet hur  den tekniska utrustning används vid undersökning (neuroröntgen), angiografi dvs. det sätt man gör diagnostiken på och ser vad som händer samt behandling (röntgenstyrda botande ingrepp s.k. neurointervention) av exempelvis stroke. Det går att vända och vrida på bilden så att det är möjligt att se kärl från alla håll. Det går till och med åka inuti i ett kärl för att se om det finns något i kärlet som inte ska vara där.

Jonas visade bilder på kärl i hjärnan och hur det kan se ut när han exempel “klistrar igen” ett blodkärl som läcker. Om jag förstår det hela rätt så för neuroradiologer in en smal kateter via ljumsken. I ena änden på katetern finns en liten knapp och när neuroradiologen trycker på knappen utlöses en liten droppe klister i andra änden som klistrar igen blodkärlet. Det går också att plocka ut en propp i ett kärl och därmed återställa blodflödet i hjärnan. Genom denna metod kan alltså även bråck och förträngningar i kärlen behandlas. Helt fascinerande! Naturligtvis var det ingen riktigt patient vid tillfället utan Jonas visade exempelbilder. I en av bilderna nedan visas ett kärl i förstoring på skärmen. Kärlet är i verkligheten ca 3-4 mm i diameter.

Här finns en film som beskriver verksamheten >> (Youtube)

Alla bilderna nedan är tagna med Google Glass (#throughglass).
Klicka på bilden för att se en något större variant.

bild1_2bild2 bild3 bild4 bild5 bild6 bild7 bild8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *